Dolfijngroep

Excursie sterrenwacht Sonnenborgh
Op 30 oktober hebben we met de dolfijngroepen een bezoek gebracht aan de sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht. Hier werden we opgewacht door twee astronomen. Zij vertelde van alles over de planeten en de gezichten (fasen) van de maan. We mochten allemaal door een echte telescoop kijken. We hebben een oud mechanisch planetarium bekeken en alle sterren en planeten bewonderd in een koepellichtshow. We hebben veel nieuwe dingen geleerd.

Klik op de afbeelding om nog meer foto's te bekijken van de onderbouw


Klik op de afbeelding om nog meer foto's te bekijken van de bovenbouw

Project ruimtevaart

In dit nieuwe schooljaar zijn de dolfijnleerlingen begonnen met het project ruimtevaart.
De kinderen leren welke planeten er zijn wat de verschillen zijn tussen de planeten en welke maanfasen er zijn.
De onderbouw kinderen mochten zelf ervaren hoe het is om astronaut te zijn. Ze hebben een astronauten pak aangetrokken en leren eten als een astronaut.
Klik op de afbeelding om nog meer foto's te bekijken.

De bovenbouw leerlingen hebben zich de eerste weken bezig gehouden met de maanstanden, de afstanden tussen de planeten en diameters van de planeten. Ze hebben de planeten op schaal nagemaakt met een passer en geodriehoek.

Eiland-dag project Vakantie-eiland
De afgelopen weken hebben de kinderen in de dolfijngroep hard gewerkt aan het vakantie-eiland. In verschillende clubs zijn ze bezig geweest met de restaurants, de natuur, de uitstapjes, de financien, het geldstelsel, de hotels en de cultuur van het eiland. Op de eiland-dag kwamen de leerlingen uit groep 5 en 7 langs om hun vakantie te boeken en allerlei leuke uitstapjes te reserveren. Het was een groot succes en de dolfijnleerlingen hebben veel (nep) geld verdiend. Dit was het laatste project van dit schooljaar! Fijne zomervakantie!

Klik op de afbeelding om nog meer foto's te bekijken van de onderbouw.


Klik op de afbeelding om nog meer foto's te bekijken van de bovenbouw.


Afsluiting project Spaans en techniek
Op woensdag 16 mei was de afsluiting van het project Spaans en techniek. Alle ouders waren uitgenodigd om te kijken naar de demonstratie van de aquaducten en de duikboten. Daarnaast werd er ook een Spaans feestje gevierd. De dolfijnleerlingen stelden zichzelf voor in het Spaans en zongen een liedje. Als afsluiting kregen alle leerlingen een Spaans diploma mee naar huis.

Klik op de afbeelding om nog meer foto's te bekijken.

Techniek project: proefjes aquaduct
In het techniek project hebben de dolfijnleerlingen uit groep 3, 4 en 5 de opdracht gekregen om een aquaduct te bouwen waarin 1 liter water zo langzaam mogelijk stroomt. Om een goed aquaduct te bouwen hebben de leerlingen allereerst proefjes gedaan om de kenmerken te ontdekken. Dus was is waterdicht materiaal? En hoe schuin moet het aquaduct aflopen om het water te laten stromen? Welk plakband werkt het beste: ducktape of plakband?
Klik op de afbeelding om nog meer foto's te bekijken.

Filosofie met Kikker
Met het project Filosofie denken de leerlingen na over de vragen: Wat is vriendschap? Wat is geluk? Wanneer ben je slim? Dit doen ze aan de hand van prentenboeken van Kikker. Elke week krijgen ze nieuwe klasopdrachten mee, waaronder het maken van een toneelstukje met de handpoppen van Kikker over vriendschappen. Naast filosofie spelen de leerlingen ook het sociaal-emotionele spel Kwink. Waardoor ze elkaar beter leren kennen.

Klik op de afbeelding om foto's te bekijken.

Plattegrond Schoonhoven
De onderbouw leerlingen hebben de hele stad bekeken aan de hand van de fotospeurtocht. Nu is een van de eindopdrachten het maken van een plattegrond van de stad. De leerlingen moeten alle monumenten op de juiste plaats in de plattegrond zetten en dat is helemaal gelukt.


Excursie bovenbouw Schoonhoven
De bovenbouwleerlingen van Lopik, Lopikerkapel en Jaarsveld gingen op 4 oktober op excursie naar Schoonhoven. Om 09.15 uur konden we al in het stadhuis terecht. Hier mochten we de raadszaal, de commissiezaal en de oude kelder bekijken. In de kelder zat vroeger een rechtbank. Toen we weer buiten stonden kwam de burgemeester van Schoonhoven naar buiten en liet zijn prachtige zilveren ambstketting zien. Twee kinderen mochten deze zelfs nog even om. De leerlingen hebben in groepjes hun eigen bedachte wandelroute gecontroleerd. Ook bezochten we de Grote kerk en konden we zo het graf van Olivier van Noort bekijken. Olivier van Noort was namelijk een van de eerste Nederlandse ontdekkingsreizigers en hij woonde in Schoonhoven.
Het was een leerzame ochtend.
Excursie onderbouw Schoonhoven

Al een aantal weken zijn de dolfijnleerlingen druk bezig met het project over Schoonhoven. De leerlingen leren van alles over de geschiedenis van de Zilverstad. Al in de Middeleeuwen was Schoonhoven een rijke stad. Veel gebouwen uit de Middeleeuwen zijn er nog steeds. De leerlingen hebben daarom eerst veel geleerd over de geschiedenis om vervolgens alle belangrijke oude gebouwen in het echt te bekijken. Aan de hand van een fotospeurtocht en plattegrond hebben de leerlingen een wandeling gemaakt en zijn ze veel te weten gekomen over de stad. Bijvoorbeeld dat het middelpunt van de stad te herkennen is aan een blauwe steen op de Stenenbrug en dat er een groot carillon in de toren van het Stadhuis zit. Ook hebben ze een bezoekje gebracht aan de Grote kerk waar het graf van Olivier van Noort te zien was. Olivier van Noort was namelijk een van de eerste Nederlandse ontdekkingsreizigers die heel de wereld rond zeilde.
Het was een leerzame excursie.


Klik op de afbeelding om nog meer foto's te bekijken.